25 Aralık 2011 Pazar

Yeşil kart SGK’ya geçecek, genel sağlık 74 milyonu kapsayacak





SGK Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9.1 milyon yeşil kartlının genel sağlık sigortalısı olarak SGK’nın bünyesine katılacağını söyledi.


5510 sayılı Kanun’un norm ve standart birliğinin sağlanmasının amaçladığını anlatan Acar, yasayla ayrıca nüfusun tamamının genel sağlık sigortası uygulamasına geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Acar, “74 milyon insanımız genel sağlık sigortası şemsiyesi altına girmiş olacak. Bu, insanlar doğar doğmaz devletin sağlık şemsiyesi altına girmiş demektir” dedi.

Genel sağlık sigortası

SGK Başkanlığında, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların atama tercihlerinin alındığı tören düzenlendi. Törende konuşan Fatih Acar, Türkiye’de 62.9 milyon kişinin bugün itibariyle sosyal güvenlik kapsamında olduğuna işaret ederek, bunların SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla bakmakla yükümlü olduğu kişiler olduğunu dile getirdi. 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlıların da SGK’ya geçmesiyle toplam 72 milyon kişinin genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınacağına dikkati çeken Acar, yeşil kartlılar arasında yaşlılık aylığı alan 1 milyon 342 bin kişiyle geçici köy korucusu olan 74 bin 159 kişinin de yer aldığını belirtti. Acar, “Burada kapsam dışı olan bir kesim var, 127 bin tutuklu ve hükümlü, 650 bin er, erbaş ve yedek subay ile banka sandıkları. İnşallah bunlar da 2013 yılında kuruma devredilecek ve kurum 74 milyonu genel sağlık sigortası bünyesine almış olacak” diye konuştu.

Endişeye gerek yok

Acar, yeşil kartlıların endişe etmesini gerektirecek bir durum bulunmadığını vurgulayarak, onları mağdur edecek bir uygulamanın söz konusu olmayacağını söyledi. Yeşil kartlıların Sağlık Bakanlığı’ndaki bütçesinin 1 Ocak’ta SGK’ya devredileceğini anlatan Acar, 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edeceklerini bildirdi. Acar, şunları söyledi: “Şimdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, gelir testini yapacak. Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak. 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin yeşil kart alma hakkını elde edip etmediği anlaşılacak. Nüfustan, TÜİK’ten, SGK’dan online ile bilgiler alınacak, tapu kayıtlarına bakılacak.”

Gelir testi yapılacak

Bu sorgulamaların 3’er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacağını kaydeden Acar, şöyle konuştu: “Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Hane halkı kavramı çok önemli. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3’te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecekler.”

SGK’ya başvurup gelir testi yaptırın

FATİH Acar, Türkiye’de SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve yeşil kart uygulaması kapsamında olmayan, yani herhangi bir şekilde sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişi bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Sisteme kayıtlı olmayan 1.7 milyon kişi 1 Ocak’tan itibaren tescil işlemini yaptırmak zorundalar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testine göre prim ödemek zorundalar. Eğer SGK’ya müracaat etmezlerse asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilecek ve buna göre prim ödeme zorunluluğu geliyor. ”

Sigortalı öldüyse tespit edilecek

SGK Başkanı Fatih Acar, Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi’ni (SPAS) 2012 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Sistem sayesinde tescil işlemlerinin il veya merkez müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan otomatik olarak bilgisayar kanalıyla yapılacağını anlatan Acar, şöyle devam etti: “Ölen sigortalılar üzerinden yersiz olarak sağlık ödemesi söz konusuydu. Kişinin öldüğünü sistem göremediği için sağlık yardımı yapmaya devam ediyorduk. Şimdi bu sistemle MERNİS’ten kayıtlar alınacak ve böyle bir sorun olmayacak.”

Özel hastanelerle sözleşme yeniledik
SGK Başkanı Fatih Acar, özel hastanelerden hizmet aldıklarını hatırlatarak, son 2-3 yıldır bu konuda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak açısından özel hastanelerle yapılan sözleşmeleri hastaların hukukunu koruyacak şekilde tamamen yenilediklerini ifade eden Acar, “1 Ocak 2012‘den itibaren yeni sözleşmeyle hizmet vereceğiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder