25 Aralık 2011 Pazar

Yeşil kartlılara önemli uyarı



Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeşil kart kullanıcılarına önemli bir uyarı yaptı.


Yeni yıldan itibaren vize tarihi biten yeşil kartların gelir durumuna göre prim ödeyeceklerini söyleyen Acar, 2012 yılı içinde vize tarihi biten yeşil kartların 1 ay içinde gelir testine başvuru mecburiyeti bulunduğunu açıkladı.

GELİR TESTİ YAPTIRMAYANLAR ASGARİ ÜCRETİN 2 KATI ÜZERİNDEN PRİM ÖDEYECEKLER

Acar, gelir testi yapmayanların asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödemek zorunda kalacağını söyledi. Bu rakam aile bireyleri başına 100 liradan fazla prim yatırma anlamına gelecek. SGK Başkanı Acar, Kurum binasında yaptığı basın toplantısında yeşil kartlılarla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

1 OCAK'TAN İTİBAREN SGK ÇATISI ALTINA GİRECEKLER

"Yeşil kartlılarımız hiç endişe etmesin onları mağdur edecek uygulama söz konusu olmayacak" diyen Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9.1 milyon yeşil kartlı kişinin genel sağlık sigortalısı olarak SGK çatısı altına gireceklerini belirtti.
Yeşil kartlılar, tutuklu ve hükümlüler, er erbaş ve yedek subay ile banka sandıklarının SGK'ya aktarılmasıyla 74 milyon vatandaşın GSS çatısı altına girmiş olacağına dile getiren Acar, yeşil kartlıların vize süreleri dolana kadar yine aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edeceklerini belirtti.
Acar'ın verdiği bilgiye göre vize süreleri dolan yeşil kartlılar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na gidecekler. Gelir testi yapılacak. Sosyal Yardım Bilgi Sistemi adı altında sistem var. Puanlama formülü adı altında 13 kurumdan 28 sorgulama yapmak suretiyle yeşil kart alıp almayacağı kontrol edilecek. Sorgulamalar 3'er aylık dönemlerde otomatik olarak devam edecek. Sorgulama sonunda kişilerin gelir düzeyleri asgari ücretin 3'te 1'inden az ise sağlık hizmetlerinden ücretsiz almaya devam edecekler. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanacak 4'e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 279 liradan az ise sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. 279 liranın üzerinde ise 34 lira ödeyecek. Asgari ücretin iki katı üzerindeyse 100 lira ödeyecek.

HERKES TESCİL ALTINA GİRECEK

Vatandaşların gelir testi sonucuna göre prim ödemek zorunda olduklarını belirten Acar, vakıflara müracaat edip gelir testini yaptırmazlarsa asgari ücretin 2 katı üzerinden prim ödemek zorunda kalacaklarını aktardı. Acar, "Yeşil kartlı ve 1 milyon 700 bin kişinin 1 ocak tarihini özellikle takip etmesini önemsiyoruz. Herkes tescil altına girmiş olacak. Gelir düzeylerine göre sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek. Yeşil kartlılarla ilgili sorun yok ama örneğin Mayıs 2012'de vizesi dolmuşsa SYDV'ye giderek SOYBİS üzerinden tarama yapmazsa geleri asgari ücretin iki katı şeklinde algılanacak." dedi.
Ölen sigortalılar üzerinden yersiz sağlık yardımları da tarihe karışacağını dile getiren Başkan Acar, "Öldüğünü bizim sistem görmediği için hak etmeyenler sağlık hizmeti alıyordu. MERNİS üzerinden kontrol edebilecek. Programlar birbirini kontrol edemediği için bir kişi birden fazla kişi üzerinden sağlık hizmeti alabiliyordu." şeklinde konuştu.

1 MİLYON 700 BİN KİŞİYE MEKTUP

Herhangi bir sağlık kaydı olmayan 1 milyon 700 bin kişiye mektup hazırladıklarını ve genel sağlık sigortası için gelir testine davet edildiğini söyleyen Acar, "1 milyon 700 bin kişiye mektup göndermek suretiyle hak ve yükümlülüklerini hatırlatacağız. Bir kısmı özel sigortalı olabilir, bir kısmı yeşilkarta müracaat edememiş kişi de olabilir. Ocak ayı içinde kişilere mektup göndererek mükellefiyetlerini hatırlatacağız." değerlendirmesi yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder