az evvel bir haber dinledim ATV anahaberbülteninde, gazetelerde aradım bulamadım ama dinlediğimden anladığım,

adalet bakanlığı yeni bir genelge gibi bir şey çıkarmış ve buna göre yoklama kaçaklarını ve bakaya olanları sivil savcı istemedikce yakalayamayacaklar falan filan, beni burası ilgilendirdiği için diğer detaylara dikkat etmedim

şimdi ben yoklama kaçağıyım ve gidiip pasaport uzatma işlemi yapabilir miyim? ülkeden çıkış/giriş yapabilir miyim?
bana mahkeme açılmadı bir şey olmadı, bu bildiğimiz eski usul kanunsuz kovalamaca bitti mi ?

haberin detayını bulunca bu yazıyı düzeltirim ama buraya kadar olanlar hakkında bilgisi olan var mı?

düzeltme: 
haberin linki: http://www.ensonhaber.com/Gundem/140...INA-MUJDE.html

"Taraf Gazetesinin haberine göre; Adalet Bakanlığı, ‘asker kaçağı’ gerekçesiyle yaşanan sıkıntıları sona erdirmek için önemli bir sivil adım atarak 10 maddelik genelge yayımladı. Buna göre, artık askerlik şubeleri asker kaçakları hakkında ülke çapında arama ve yakalama emri çıkaramayacak. Hakim kararı olmadan kimse saklı-yoklama kaçağı-bakaya veya geç iltihak bakayası suçlarından birini işlediği gerekçesiyle yakalanıp gözaltına alınamayacak. "

burası aslında sorumun cvabı gibi...
devamı;

"YAKALATAMAZ
Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişiler, askerlik şubesi başkanlıklarının idarî nitelikli talepleri doğrultusunda ülke çapında aranamayacakları gibi yakalanıp gözaltına alınmaları da mümkün olamayacak, 
HAKİM KARARI
Suç duyurusunda bulunulmasını müteakip haklarında adlî soruşturma başlatılan kişilerle ilgili olarak, çağrı üzerine gelmeleri veya kendilerine hiç çağrı yapılamaması hâlinde, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalama emri düzenlenebilecek. 

MAHKEME SONRASI
Yürütülen adlî soruşturma sonunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığı “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verirse, iddia olunan suçlar sübut bulmamış olacağından, söz konusu şüpheli veya sanıklar hiçbir şekilde yakalanamacak ve gözaltına alınamayacak. 

CEZASINI ÇEKERSE
Yapılan yargılama sonunda sanıklar, Askeri Ceza Kanunu gereğince hapis veya adlî para cezası alırsa, bundan sonraki süreç cezaların infazıyla ilgili olduğundan, infaz sonrasında dahi, kişilerin askerlik şubelerine götürülebileceğine dair ilgili mevzuatta hüküm yok. 

İFADE ALAMAZ
Askerlik şubesi başkanlıkları, CMK ilgili maddeleri anlamında “adlî kolluk” olmadıklarından, şüphelilerin ifadeleri başsavcılıklar ya da görevli-yetkili kolluk birimlerince alınabilecek.

ŞUBE İTİRAZ EDEMEZ
Mahkemelerce verilen kararlara, askerlik şubesi başkanlıkları itiraz edemeyecek, adlî merciler tarafından verilen kararların bir sureti bilgi mahiyetinde askerlik şubelerine gönderilecek. "

herkese müjdeler olsun !!