13 Aralık 2011 Salı

İNTİBAK YASASI NEDİR? EMEKLİ MAAŞI NASIL DEĞİŞECEK?


“İntibak Yasası” nedir? Gündemde etki yaratan ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren bu kanun tasarısı ne anlama geliyor diye merak ediyorsanız işte intibağın detayları:
Torba Yasa Tasarısının ardından şimdi de İntibak Yasası. . .
“İNTİBAK YASASI NEDİR?
İntibak Yasa tasarısı SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı’ndan emekli olan emeklilerin aldığı maaşlar arasındaki farklılılları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasa. Söz konusu kanunun çıkması halinde emeklilerin maaşları arasındaki farklılıklar ortadan kaldırılacak ya da en aza indirilecek.
FİKİR NEREDEN / KİMDEN ÇIKTI?
Kemal Kılıçdaroğlu: Çok prim ödeyenin az, az prim ödeyenin çok aylık aldığı bir düzen dikiş tutmaz fikri ile çalışmalara başlandı ve bugün CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk tarafından konu gündeme getirildi.
EMEKLİ MAAŞLARI NASIL DEĞİŞECEK-DÜZENLENECEK?
Kuşkusuz pek çok soru işareti var kafalarda. Bunların başında ise bu düzenlemenin nasıl yapılacağı ve aylıkların ne şekilde değişeceğidir. İşte sorunun cevabının yer aldığı açıklama:
“Çok prim ödeyip de az maaş alanın aylığı normal koşullarda yerine getirilecek ama geçmişte şu veya bu şekilde İntibak Yasası çerçevesinde aylığı yüksek olanların da aylığına dokunulmayacak. Kazanılmış haklara dokunmayacağız, ancak kaybedilmiş haklar kişilere iade edilecektir. Bununla ilgili kanun teklifimizi verdik, kabul edilmedi. Önemli değil. önemli olan şu: Eğer biz sorunların çözümünde bir araya gelebilirsek, ‘şuraya destek olursak sorunumuz çözülür. Sandıkta destek olacağız’ derseniz, biz güç birliği yapmış oluruz. Bu, güç birliği Türkiye’yi uçurur. Türkiye’ye, çağdaş, demokratik, emeğe ve emekliye değer veren bir siyasal anlayış gelir”
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin gerekçesinde, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre bağlanan gelir ve aylıkların hesaplanmasında esas alınan prime esas kazançlar ile aylık bağlama oranlarının belirlenmesinde uygulanan yöntemlerin sık sık değişikliğe uğradığı, ancak bu değişikliklerin daha önce bağlanan gelir ve aylıklara yansıtılmadığı belirtildi.



Emeklilere intibak yasası müjdesi!

Çelik: 'İntibak düzenlemesi 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Ankara Sanayi Odasının 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde düzenlediği 48. yıl ödül töreninden ayrılırken soruları yanıtladı. İlaç fiyat düşüşlerinden kaynaklanan eczanelerin stok zararlarının karşılanması ve bazı ilaçlardaki ilaç sıkıntısının giderilmesi için sektörle yapılacak görüşmeye ilişkin bir soru üzerine Çelik, üç yıllık global bütçenin bir miktar aşıldığını söyledi. 

Sektörle daha önce yapılan protokol çerçevesinde, yeni düzenlemeler gerçekleştirildiğini, ilaç fiyat kararnamesinde, Sağlık Uygulama Tebliğinde bazı düzenlemelere gidildiğini anlatan Çelik, iskonto oranlarının yeniden artırıldığını hatırlattı. 

Çelik, şunları söyledi: 

''Bu çerçevede sektörde bir dirençten bahsedilebilir. Bazı değerlendirmelerin yapıldığı bize de geliyor. Bu anlamda sıkıntı nedir, bunu sektör temsilcileriyle pazar günü teknik düzeyde bir çalışma ile ele aldık. Bugün de sektör temsilcileriyle bir araya gelinecek. Umuyorum ki yarın kararımızı, nihai değerlendirmemizi de sizlerle paylaşmış olacağız. Bugün itibariyle ilaç anlamında çok yaygın bir sorunun söz konusu olmadığını belirtmek isterim. Vatandaşımızın da bir mağduriyeti olmayacağını ifade etmek isterim.'' 

Memurlarla toplu sözleşme 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa ilişkin düzenlemenin hala Bakanlar Kurulunda olduğu''nun anımsatılması üzerine de, toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçildiğini hatırlattı. 

Bundan sonra kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili ''Bunu iyileştireceğiz'' gibi herhangi bir ifadelerinin söz konusu olamayacağını ifade eden Çelik, bu dönemin artık geride kaldığını vurguladı. 

Bundan sonra toplu sözleşme çerçevesinde masada kararlar alınacağını dile getiren Çelik, ''Toplu sözleşmeye geçtiğimize göre ocak ayında yapılacak maaş zamlarının toplu sözleşme masasında gerçekleşmesinden yanayız. Onun için yasanın bir an önce Meclisten geçip, bu çerçevede masaya oturulup karara bağlanmasının doğru olacağı kanaatindeyim'' dedi. 

Bakan Çelik, ''Sürenin kısaldığının'' anımsatılması üzerine de, konfederasyonlarla görüştüklerini, onların bakışının da toplu sözleşmeden yana olduğunu vurguladı. 

Hükümet olarak daha seri hareket ederek gelecek ay içerisinde verilecek zam oranının belirlenmesi konusunda yoğun bir gayret içinde olduklarını anlatan Çelik, bir mağduriyetin söz konusu olmadığına işaret etti. 

Çelik, ''Toplu sözleşme daha sonra da yapılsa kanun niteliğinde olduğu için bir sorun yok. O yansıyacak. Ama biz bunun masada kararlaştırılması, mali ve sosyal haklar içerdiğine göre bu hakların toplu sözleşme masasında kararlaştırılmasının doğru olacağı inancındayız'' dedi. 

Çelik, düzenlemenin cuma günkü Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını da bildirdi. 

''Yasa yetişmezse başka bir yöntemle artış yapılıp yapılmayacağı'' sorusu üzerine ise Çelik, Bütçe Kanunu'nun buna imkan verdiğini, ancak toplu sözleşme dönemine geçildiğini ve konunun tarafları olduğunu vurguladı. 

Çelik, ''Bütçe Kanunu buna uygundur. Burada mağduriyet söz konusu olmaz. Ama amaç yasayı da geciktirmeden bu süreci tamamlamaktır. Bizim bakışımız, bu toplu sözleşme kapsamında mali sosyal hakları karara bağlamaktır'' diye
konuştu. 

İntibak düzenlemesi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, emekli aylıklarıyla ilgili intibak düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine ise, ''Bu düzenleme sonrası kimine 10 lira yansırken kimine 250 lira, kimine 100 lira gibi yansıyacak. Bu doğal. Nerede intibaksızlık varsa onu gidermeye yönelik bir çalışmadır. O da yapılıyor. Nihai şekli Bakanlar Kurulu'nda verilecek. Hangi oranlarda gelişme hızından pay yansıyacak, bunlar Bakanlar Kurulu'nda netleşince kamuoyu ile paylaşma imkanımız olacak. İntibak düzenlemesi 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacak'' dedi. 

SABAH


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder